В банановите плантации в тропическите местности на Еквадор работниците получават

...
 В банановите плантации в тропическите местности на Еквадор работниците получават
Коментари Харесай

Болест убива индустрия за 25 милиарда долара

 

В банановите плантации в тропическите местности на Еквадор служащите получават защитно облекло и им се обезпечава дезинфектант. Но тези защитните ограничения, прилагани във фермите, които се простират сред Андите и Тихоокеанския бряг, не са просто за предотвратяване от ковид, а за предотвратяване на скъпата годишна продукция от друга болест. Тя съставлява екзистенциална опасност за промишленост от 25 милиарда $, написа Bloomberg.

Бананите са първият глобализиран артикул в актуалния свят и към момента са най-изнасяният плод на планетата. И въпреки всичко търговията, почнала преди към 130 години, в този момент е знак на главната неустойчивост на глобализацията, написа Bloomberg, представена от мъни.бг.

Точно както коронавирусът опустошава света при липса на ваксина, по този начин и фузарийното увяхване на бананите е болест и се разнася непреклонно по цялото земно кълбо, оставяйки диря от обгорели насаждения. Щам, прочут като Tropical Race 4 (TR4), в началото разпознат в Тайван преди към две десетилетия, се е популяризирал в Азия до Близкия изток и Африка преди да засегне и " банановите сърца " на Латинска Америка в края на предходната година, когато бе открит в Колумбия.

Препоръчват се ограничения за биологична сигурност, в това число карантина в стопанството, с цел да се смекчи разпространяването му. Засега обаче няма лекуване. След като почвата е нечиста, единственият вид е да се оставят плантациите и развъждането да се реалокира на друго място.

В реалност търговията с банани беше на кръстопът, преди TR4 да дойде в Латинска Америка, което дружно с Карибите съставлява повече от три четвърти от международния експорт на банани. " Добавете и Covid-19 и " промишлеността в действителност е на повратна си точка ", споделя Паскал Лиу, върховен икономист от ФАО в Рим.

С климатичните промени, утежняването на околната среда, силата на супермаркетите да диктуват цените и възходящия напън за увеличение на броя на служащите, промишлеността за банани е обсадена на няколко фронта.

Износът от Еквадор съставлява към една трета от 20 милиона тона банани, доставени в международен мащаб предходната година. Плодът е по-ценен за страната от петролната индустрия след срутва на цените на суровината - към 3,2 милиарда $ предходната година, което е еквивалент на 3% от стопанската система.

Епидемията аргументи логистични усложнения с дефицит на личен състав и липса на следени с температура контейнери, водещи до краткотрайни спирания в транспортите.

Всъщност бананът изглеждаше като един от спечелилите в рецесията, като репутацията му на здравословна храна оказва помощ за усилване на световното търсене по време на изолацията. Продажбите се усилват в Европейския съюз, най-големият вносител в света. Но това не се е трансформирало в берекет за производителите или вносителите на банани, чиито разноски са нарастнали заради спиранията в логистиката и използването на ограничения за сигурност.

" Определено има напън върху може би 30% от производителите, които продават доста на ниска цена, тъй като би трябвало да продават ", споделя Клебер Сигюенца, президент на производителя на банани Orodelti, който има близо 3000 служащи в две еквадорски плантации.

" Индустрията е съществено обезпокоена за личната си резистентност във всяко отношение: икономическо, екологично или обществено ", сподели Алистър Смит, интернационален координатор на Banana Link, група от компании, защитаваща по-малки производители и служащите в бранша. " Трябва да гледаме на банановия свят по друг метод от метода, по който сме го гледали до момента, с цел да задоволим северните пазари и да го запазим на ниска цена и да поддържаме изобилието. "

Има и обнадеждаващи знаци. Основните играчи към този момент стартират да сплотяват своите запаси за научни проучвания и разработки, с цел да развият стабилно на заболявания биоразнообразие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР